Dzisiaj jest: poniedziałek, 19 listopada 2018   Imieniny: Elżbieta, Maksymilian, Salomea

więcej ›

PUBLICYSTYKA

W regionie

Industriada w cieszyńskim browarze

W sobotę (30.06) po raz drugi odbyło się w Cieszynie Święto Szlaku Zabytków Techniki, czyli tzw. Industriada (pisaliśmy >>>). W tym roku po raz pierwszy w wydarzeniu uczestniczył Bracki Browar Zamkowy, prezentując nowoutworzony Szlak Dawnej Techniki Browarnictwa.

Słynne powiedzenie „Nic lepszego od Brackiego” nie wzięło się znikąd. Bracki Browar Zamkowy jest przysłowiową perłą w koronie, ponieważ jest jedynym browarem koncernu Heineken, który po dziś dzień od 165 lat produkuje piwo tradycyjnymi metodami. Leżakowanie i fermentacja piwa trwa 60 dni, a Portera aż 80. Natomiast najnowsza technologia koncernów browarniczych pozwala na wyprodukowanie piwa w tydzień, a nawet dwa dni. Dlatego Brackie jest tak dobre, a jego smak doceniany przez największych koneserów. - Kiedyś produkowaliśmy 180 tysięcy hl, a browar w Żywcu tylko 34 hl. Teraz sytuacja odwróciła się. Mimo to, dla Żywca jesteśmy bardzo ważni, ponieważ tylko my produkujemy piwo Portera, którego nie można u nich wyprodukować. Porter potrzebuje otwartej kadzi fermentacyjnej, czego w Żywcu nie ma, bowiem przez ostanie 20 lat po spojeniu się z Heinekenem zlikwidował on klasyczną produkcję piwa – opowiadała przewodnik Ewa Zwias.

Do poznawania tajemnic Brackiego Browaru Zamkowego zawsze zgłasza się długa kolejka chętnych. Czasem trzeba nie lata cierpliwości i wytrwałości, aby zwiedzić od środka historyczne miejsce, mające charakter żywego muzeum piwowarstwa. W ramach zwiedzania zawsze prezentowany jest Szlak Produkcji Piwa, a więc cały cykl produkcyjny, leżakownia, fermentownia, podziemia, katakumby i tunele. Tym razem było inaczej. Przesympatyczni przewodnicy przez około godzinę bardzo ciekawie opowiadali nie tylko o historii cieszyńskiego browaru i przeróżnych ciekawostkach, ale również o działaniu i przeznaczeniu używanych jeszcze maszyn oraz tych, które są już w stanie spoczynku. Uczestnicy zwiedzili salę tradycji i historii, żartobliwie zwaną IPN-em, zabytkową, nadal używaną warzelnię oraz poznali wiele ciekawych maszyn, które dawniej były używane przy produkcji złotego trunku. - Chcemy pokazać, jak w dawnych czasach produkowano piwo. Zgromadziliśmy szereg starych, już nie używanych urządzeń, np. starą rozlewaczkę do butelek z początku XX wieku, filtr do piwa z masy bawełniano-celulozowej, różne przenośniki ślimakowe, gruszki do transportowania drożdży i cały cykl chłodzenia maszyny starego typu, sprężarki amoniakalne w porównaniu z nowymi i obecny kształt warzelni, który niewiele się różni od tej warzelni, która była na początku XX wieku – tłumaczył Antoni Palowski, przewodnik. Przy okazji można było zobaczyć najdłuższy w Europie 65-metrowy tunel lodowy, wydrążony w skale Wzgórza Zamkowego, w którym dawniej przechowywano piwo.

Pan Dariusz Bednarski z Warszawy odwiedził podczas Industriady cieszyński browar razem z żoną Krystyną i 4-letnim wnuczkiem Igorem. - Jesteśmy w Cieszynie już któryś raz z kolei. Nie mamy tu rodziny, po prostu bardzo nam się to miasto podoba, ale nigdy nie udało nam się trafić na dzień otwarcia i zwiedzania browaru. Dziś mieliśmy farta. Bardzo mi się podobała wycieczka. Szkoda tylko, że nie mogliśmy zobaczyć całego procesu produkcji piwa. Byłem już w kilku browarach w Polsce, m.in. w Żywcu, Leżajsku, ale ten jest rzeczywiście ładny i stary – mówił Pan Dariusz.

Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie to zabytek przemysłowy, który został w 1846 roku rozbudowany przez Habsburgów. Jednak początki cieszyńskiego browaru sięgają już początków XVII wieku. Obecnie należy do holenderskiego koncernu Heineken i wchodzi w skład Grupy Żywiec S.A. Mimo iż jest częścią międzynarodowego potentata w branży piwowarskiej, zachował charakter regionalny. Jego sztandarowy produkt, piwo Brackie, rozprowadzane jest niemal wyłącznie na obszarze Śląska Cieszyńskiego. Produkowany tu trunek jest rozlewany do beczek typu keg; jego butelkowanie i puszkowanie odbywa się natomiast w browarze w Żywcu. Ten ostatni zajmuje się także dystrybucją produkowanej w Cieszynie od 2003 roku ogólnopolskiej marki Żywiec Porter.

Oprócz piw Brackie i Żywiec Porter od 2009 roku w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie warzy się piwa specjalne dla Grupy Żywiec, będące markami jednorazowymi. Pierwszym był Bracki Koźlak Dubeltowy, przygotowany na podstawie receptury Jana Krysiaka. Drugim - Brackie Mastne, okolicznościowe piwo typu Ale, wyprodukowane z okazji obchodów 1200-lecia Cieszyna. Trzecia jednorazowa marka, Brackie Pale Ale Belgijskie, została stworzona dla piwa typu Belgian Pale Ale, uwarzonego przez Dorotę Chrapek z Pogwizdowa. Ostatnia marka to piwo Janka Szały.

Od 2010 roku Cieszyński Browar Zamkowy jest również siedzibą Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, które zrzesza ludzi z całej Polski, a także z zagranicy (Niemiec, Czech, Słowacji).

Zapraszamy 7 i 8 września na czwartą edycję "Brackiej Jesieni", podczas której tradycyjnie będzie można zwiedzić Szlak Produkcji Piwa. Jednym z ważniejszych wydarzeń będzie warzenie Brackiego Grand Championa Birofilia 2012.

poniedziałek, 2 lip 2012, Beata Tokarzewska

KOMENTARZE

  • jasnet.pl | 02/07 godz. 20:19

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

04/10

Pęd do władzy

6

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X