Dzisiaj jest: niedziela, 31 maja 2020   Imieniny: Aniela, Marietta

więcej ›

PUBLICYSTYKA

A mury runęły

Co jadł człowiek prehistoryczny?

W naszym cyklu kulinarnym podawaliśmy dotychczas współczesne przepisy, w większości doskonale znane naszym czytelnikom. Jednak ostatni mail od mieszkańca ul. Śląskiej okazał się niezwykle oryginalny, bowiem mówi nam o tym, jak można przygotować przepis rodem z czasów… prehistorycznych. Wiadomo, że nie istniały wówczas konserwanty i inne tego typu paskudztwa, więc może jednak…

Tytułem wstępu warto zaznaczyć, że nasi odlegli przodkowie jedli to, co już nam dzisiaj nie jest dane, np. jeże, bukowe orzeszki, tarninę (gatunek śliwki), nurzyki (gatunek ptaka zamieszkującego wyspy na północnym Atlantyku, Pacyfiku i Oceanie lodowatym). To tylko kilka przykładów.

Warto zajrzeć do jadłospisów ludzi pierwotnych. Znali oni doskonale działanie ziół, sposoby suszenia, solenia, konserwowania żywności, a to wszystko bez wszechobecnej chemii. Można zaryzykować stwierdzenie, że ludzie prehistoryczni odżywiali się zdrowo. Wprawdzie żyli krócej, ale trudno się temu dziwić. Życie można było stracić w pogoni za mamutem, czy polując na tygrysa.

A więc dzisiaj, idąc tropem naszych przodków z odległych czasów, polecamy szpik kostny i koper morski. Dania proste, banalne, łatwe. Przepisy tak, jak przed tysiącami lat, no może troszeczkę zmodyfikowane.

Szpik kostny

Składniki:

225 g kości szpikowych, mąka, sól, grzanki

Wykonanie:

Obrać i umyć kości, każdą kość przepołowić w poprzek na dwa kawałki.

Z mąki i wody zgnieść twarde ciasto, cienko rozwałkować.

Płatkami ciasta zalepić końce kości, tak aby szpik nie wypłynął podczas gotowania.

Kości zawinąć w oprószone mąką płótno i ustawić pionowo w głębokim rondlu z wrzącą, osoloną wodą.

Gotować na małym ogniu około 2 godzin.

Rozwinąć płótno, usunąć ciasto.

Każdą kość owinąć papierową serwetką i podawać z grzankami.

 

A dla odważnych jeszcze jeden przepis na pyszny… koper morski. Cóż, może warto zaryzykować. Wprawdzie u nas będzie trudno zdobyć taki produkt, ale może, jak wyjedziemy gdzieś dalej warto pokusić się o taką potrawę.

Sposób przyrządzenia: Koper należy zebrać w lipcu lub sierpniu podczas odpływu. Można go jeść bezpośrednio po zebraniu, oczywiście wcześniej umyty. Inny sposób, to powiązanie go w pęczki, nie usuwając korzonków, gotowanie w niewielkiej ilości nie osolonej wody 6-10 minut. Usunąć nitki i podawać polany stopionym masłem

Podobno najlepszy koper morski można znaleźć na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Już od dawna doceniano jego walory. Ma wyrównywać poziom zawartości składników mineralnych w organizmie i usuwać jednocześnie zatrzymaną w organizmie wodę zmniejszając tkankę tłuszczową (cellulit). Pobudza także funkcje wątroby. Owoce kopru morskiego znajdują podobne zastosowanie jak kopru włoskiego. Bogaty w witaminę C.

 


Fot. pixabay

piątek, 27 wrz 2013, Katarzyna Barczyńska

KOMENTARZE

  • neandertalczyk | 05/10 godz. 18:26

    Maja ,ostatnio czytałem,że masz 50 twarzy.Dlatego nie boisz sie plotek.

  • | 04/10 godz. 23:35

    Do "| 04/10 godz. 14:49" byli bardziej zdrowi,bo nie było McDonalda.

  • | 04/10 godz. 14:49

    CZŁOWIEK PREHISTORYCZNY JADŁ TO CO UPOLOWAŁ.

  • | 01/10 godz. 13:25

    Maja,jak by co to już by w tamtych czas było po tobie.Owady wszystkie latajace, były zjadane.Pozdrów Stokrotkę i Gucia.

  • | 30/09 godz. 22:41

    Maja !!! Nie chwal się,ze tak dajesz te datki.Tylko gotuj obiad Gutkowi i całej ferajnie z leśnej łaki.A na trutnia Gutka datków nie bedę dawał.

  • jasnet.pl | 27/09 godz. 15:46

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

16/05

"Cyborg"

6

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X