Dzisiaj jest: niedziela, 22 września 2019   Imieniny: Maurycy, Tomasz

więcej ›

PUBLICYSTYKA

A mury runęły

Słodkie niebo w gębie

Święta za pasem, nadchodzi więc czas wielkiego pieczenia i gotowania. Z pewnością na świątecznym stole nie powinno również zabraknąć słodkości. Dzisiaj proponujemy więc przepis na prosty i tani sernik, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Przepis przesłała nam Marta z ulicy Turystycznej.

Składniki:

1 kg sera białego zmielonego/wiaderkowego,

5 jajek,

1/2 kostki margaryny,

1 szklanka cukru,

cukier waniliowy,

2 budynie waniliowe,

paczka biszkoptów

Wykonanie:

Przygotować tortownicę, wysmarować ją margaryną, obsypać bułką tartą. Na przygotowaną tortownicę wyłożyć biszkopty. Odzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać margarynę i dalej ucierać. Nie przerywając ucierania( można również miksować) zaczynamy dodawać porcjami ser. Dodajemy do masy proszek budyniowy. Ubite na sztywną pianę białka powoli dodać do masy serowej. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na biszkopty w tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w nim do ostygnięcia.  Sernik jest lekki, puszysty, smaczny. Smacznego.

foto: sxc.hu

 

piątek, 20 gru 2013, PS

KOMENTARZE

  • | 20/12 godz. 11:06

    Ta margaryna nie pasuje do sernika. Tylko masło i to na święta jeszcze.

  • jasnet.pl | 20/12 godz. 10:03

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X