Dzisiaj jest: wtorek, 23 października 2018   Imieniny: Ignacy, Marcelina, Teodor

więcej ›

PUBLICYSTYKA

A mury runęły

Żurek palce lizać!

Skoro Święta Wielkanocne, to tylko żurek! Jednak w przypadku tego przepisu – notabene pochodzącego z sołectwa Ruptawa – doszło do kilku istotnych modyfikacji. Przede wszystkim pojawia się w nim królik, którego mięso może okazać się miłą odmianą dla królujących na świątecznym stole kiełbas. Po drugie, zamiast jajek – ziemniaki. Tym samym wykonujemy ukłon w kierunku naszego organizmu (podobno jajka to bomby cholesterolowe). Na koniec wreszcie: mały eksperyment z tradycją, który może przynieść nam sporo frajdy. Jakby nie patrzeć, powodów, aby zmierzyć się kulinarnie z żurkiem z królika z ziemniakami, jest aż nadto. Zatem owocnego kucharzenia! I niezapomnianych przeżyć dla kubków smakowych!

Żurek z królika z ziemniakami

Składniki: 500 g mięsa z królika – przód, 250 g podrobów króliczych, 1 porcja włoszczyzny, 1 cebula, 2 marchewki, 4 ziemniaki, 200 ml śmietany 18%, 20 g mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet

Sposób przygotowania: Mięso królicze i podroby ugotować w jarzynach z zielem angielskim i liściem laurowym. Obrać mięso z kości i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać pokrojoną marchew i ziemniaki w kostkę, przyprawić, gotować do miękkości, dodać zawiesinę mąki, a na koniec zabielić śmietaną, do smaku zakwasić octem. Podajemy w talerzu lub miseczkach z ziemniakami krojonymi w kostkę lub gniecionymi, ewentualnie z pieczywem żytnim. Dekorujemy zieloną pietruszką.

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl

fot. Wikipedia/Zwiadowca21
 

piątek, 18 kwi 2014, DM

KOMENTARZE

  • Michu | 21/04 godz. 14:12

    Wolę Johnnie Walker :D

  • | 20/04 godz. 22:13

    A ja wolę zozole hahaha :D:D

  • | 20/04 godz. 21:48

    Do "Maja " Wolę ziemniaki z zsiadłym mlekiem niż schab z Kauflandu.Nawet te śliwki mu nie pomogą.

  • Maja | 20/04 godz. 21:01

    Nie będzie królika, schabu też nie.Ktoś ukradł a miało być takie dobre danie...

  • zołza | 20/04 godz. 13:35

    Życzę smacznego schabu faszerowanego...konserwantami z kauflanda. Fuuuu

  • jasnet.pl | 18/04 godz. 00:00

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

NAJCZĘŚCIEJ KOMENTOWANE

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

04/10

Pęd do władzy

6

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X