Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Kreple na pocieszenie

Tłusty Czwartek. Ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem, a zarazem ostatnia przed Wielkanocą okazja, by beztrosko oddać się karnawałowemu nieumiarkowaniu w jedzeniu. Tradycja oddawania się słodkim przyjemnościom towarzyszy Polakom od kilku wieków. Dawniej biesiadowanie w zapusty ciągnęło się przez kilka dni, aż do wtorku przed Popielcem. Sam Tłusty Czwartek od lat nierozerwalnie wiąże się z pączkami. Zwyczaj ich masowej konsumpcji miał niegdyś również swoje przyczyny ekonomiczne – przed okresem postnym trzeba było zużyć zapasy tłuszczu, cukru, jaj i owoców. Obecnie w ten dzień pączki, czyli śląskie kreple, można kupić dosłownie wszędzie. My proponujemy przepis autorstwa gospodyń ze Stowarzyszenia Kobiet na Rzecz Propagowania Kultury Śląskiej.

Przepis na pączki (kreple)

Składniki (z tej porcji można zrobić ok. 40 pączków): 1 kg mąki pszennej, 100 g drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych), 100 - 150 g cukru, 500 ml mleka, 6 żółtek, 1 całe jajko, 5 - 6 łyżek oliwy lub 100 g masła, pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego), 40 ml spirytusu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, pół łyżeczki soli, tłuszcz do smażenia, konfitura do nadzienia, cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody).

Sposób przygotowania: Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 200 g mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Nakładać konfiturę, szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na adres: jasnet@jasnet.pl.

fot. pixabay

 

piątek, 6 lut 2015, DM

KOMENTARZE

  • jasnet.pl | 06/02 godz. 08:09

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X