Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Postny miecz

Żur żeniaty zawsze był niezwykle popularny. Zwyczajowo spożywano go w większości domów na sobotni obiad. Przeważnie był serwowany z ziemniakami okraszonymi słoniną, choć podawano go także z flamami. We współczesnej wersji gastronomicznej można go spożywać z jajkiem i kawałkami kiełbasy. Ale my, pomni wiszącego nad nami postnego miecza, ograniczymy się tylko do ziemniaków – ewentualnie niepozornego jajeczka. Przepis pochodzi z pilnie strzeżonych zapisków pań z Szerokiej.

Żur żeniaty

Składniki: 2 szklanki kwasu na żur, 40 dag boczku lub/i wędzonych żeberek, 2 małe cebule, 1 szklanka śmietany lub mleka, sól, ząbek czosnku, pieprz, majeranek, ziele angielskie

Sposób przygotowania: mięso ugotować w 2 l wody, miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości), do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z ząbkiem czosnku i majerankiem

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl

fot. Wikipedia/Zwiadowca21

piątek, 20 lut 2015, DM

KOMENTARZE

  • | 27/02 godz. 23:17

    Do "Maja" Uważaj,aby na ciebie nie spadło 7 plag Faraona. Zacznij pościć o chlebie i wodzie.

  • Maja | 23/02 godz. 23:11

    no cóż ragus, to przestań wyć, inaczej ściągniesz na siebie nieszczęścia.

  • ragus | 23/02 godz. 21:46

    Do "Maja " Stosunki hieny nawet w post nie wskazane.

  • Maja | 23/02 godz. 18:07

    Proszę trzymać się w dyskusji tematu: "Miecz jako wynalazek ułatwiajacy prace kuchenne" a nie "Stosunek tasaka do hieny"!

  • | 23/02 godz. 13:48

    Kto dobrze wojuje mieczem, ten sprawia, że inni giną :]

  • jasnet.pl | 20/02 godz. 08:45

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X