Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Z żebra Adama...

Żebro Adama. To samo, z którego powstała najszlachetniejsza z istot – kobieta. Okazuje się jednak, że taką nomenklaturą można posługiwać się również przy nadawaniu nazw potrawom kuchni śląskiej. Soczyste wieprzowe żeberka, głęboki chrzanowy dip i smażone ziemniaki. W tym przypadku, zamiast kobiety, z Żebra Adama powstaje niezrównana rozkosz dla naszego podniebienia. Wyrafinowana uczta dla tych wszystkich, których lubią kuchenne eksperymenty z tradycją w tle...

Żeberka wieprzowe z ziemniakami

Składniki (3 porcje): 2 kg żeberek wieprzowych, paski

Marynata: 400 ml oleju, 50 g marynaty do wieprzowiny, 20 dkg miodu, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, gałka muszkatołowa Dip chrzanowy: 20 dkg serka Toska, 5 dkg chrzanu, sól, pieprz do smaku

Dodatkiem do żeberek są ziemniaki ugotowane w mundurach, podzielone na ćwiartki i obsmażane w głębokim oleju (150 g na porcję)

Przygotowanie: Żeberka wieprzowe marynujemy ok. 2 dni wcześniej w miodzie, przyprawach, musztardzie. Po zamarynowaniu pieczone są ok. 1,5 h aż do miękkości. Kapusta zasmażana jest przygotowywana na bazie kapusty kiszonej, wcześniej wypłukanej i wygotowanej z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, zagęszczana zasmażką z masła i mąki pszennej. W końcowej fazie dodajemy grzyby leśne i wszystko raz jeszcze zapiekamy. Tak zapieczone żeberka z kapustą serwujemy z opiekanymi ziemniakami w mundurkach wraz z dipem chrzanowym.

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl fot.

fot. pixabay

piątek, 27 lut 2015, DM

KOMENTARZE

  • Maja | 01/03 godz. 21:31

    Wreszcie jakiś normalny obiad i w dodatku czas przygotowania posiłku dość krótki. Zaryzykuję nawet: samo się piecze.

  • | 28/02 godz. 08:20

    Nie wiem, czy czasem ten przepis, to nie odgrzewany "kotlet". CZy już go czasem nie było na Jasnecie? Ale smakowicie wyglada.

  • jasnet.pl | 27/02 godz. 09:19

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X