Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Czarne kluski w rosole

W marcu jak w garncu. Raz ciepło, innym razem przenikliwy chłód. Aż chce się zjeść coś rozgrzewającego.  Może dobrym daniem będzie rosół z czarnymi kluskami? Dzisiaj zaproponujemy przepis według pani Aliny, mieszkanki sołectwa Moszczenica.

Co potrzeba?

1 kg wędzonych żeberek.

1,5 – 2 litrów zimnej wody.

Warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por).

3 kulki ziela angielskiego.

5 dużych ziemniaków.

1 mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków).

 

Jak to zrobić?

Mięso ugotować do miękkości, wyłożyć na talerz i pokroić na cztery części.

Zupę przecedzić.

Pokroić drobno marchewkę z zupy.

Do zupy dodać maggi, pieprz i podawać z czarnymi kluskami.

 

Czarne kluski:

4 ziemniaki ugotować i zetrzeć na tarce.

1 ziemniak surowy zetrzeć na tarce.

Ugotowane ziemniaki ugnieść i podzielić na cztery części.

Czwartą część oddzielić od reszty i w to miejsce nasypać tyle mąki, ile wyciągnęliśmy ziemniaków.

Dodać starty surowy ziemniak.

Gdy ciasto będzie suche można dodać troszkę gorącej wody.

Ciasto wyrobić i formować małe okrągłe kluseczki.

Gotować do miękkości we wrzącej wodzie.

 

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl


fot. pixabay

piątek, 13 mar 2015, KB

KOMENTARZE

  • jasnet.pl | 13/03 godz. 17:44

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X