Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Królik, kapusta i... gałuszki

Prognozie pogody na najbliższy weekend daleko do optymizmu. Marzenia o krótkim rękawku, słonecznych kąpielach, ewentualnie beztroskim grillowaniu trzeba, siłą rzeczy, odłożyć w czasie. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. W zaciszu domowych pieleszy, w kuchennych sanktuariach, pod drogimi jak budowa polskich autostrad okapami możemy przygotować potrawę wyjątkową. Królika pieczonego ze śmietaną, z fusatymi gałuszkami i modrą kapustą. Zamiast karkówki z grilla z parasolem nad głową...

Królik pieczony ze śmietaną

Składniki: 1 królik, 1 ząbek czosnku, 1 marchew, sól, liść laurowy, ziele angielskie, boczek lub słonina do szpikowania, 2 łyżki masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany do sosu

Oczyszczonego królika dzielimy na porcje, nacieramy czosnkiem roztartym z solą. W brytfance roztapiamy 2 łyżki masła, układamy porcje mięsa i na każdą porcję nakładamy plaster wędzonego boczku, kawałek marchewki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Pieczemy w piekarniku podlewając rosołem z kostki rosołowej. Gdy królik będzie już miękki, sos podprawiamy kwaśną śmietaną.

Sałata z modrej kapusty

Składniki: 1 główka modrej kapusty, 1 cebula, 2 dkg słoniny wędzonej, sól, pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy, odcedzamy, dodajemy roztopioną słoninę i przyprawiamy do smaku

Fusate gałuszki

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki, 1 jajo, sól

Ucieramy ziemniaki, odciskamy, dodajemy jajko, sól, wyrabiamy ciasto i formujemy kluski rzucając je na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy ok. 10 min.

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji :) Przepisy prosimy przesyłać na: jasnet@jasnet.pl

fot. pixabay

 
 

piątek, 8 maj 2015, DM

KOMENTARZE

  • Maja | 12/05 godz. 19:52

    Nikt się nie poczęstował, to pech:) a danie z tych królewskich polowań w sam raz na niedzielny obiad, jeszcze lepiej smakuje w marynacie miodowo- czosnkowej,polecam.

  • jasnet.pl | 08/05 godz. 08:09

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X