Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

Wypowiedz wojnę kaloriom

Grill karkówką stoi? Niekoniecznie. Jak przekonują niektórzy, o wiele większym wyzwaniem dla naszych umiejętności kulinarnych są grillowane warzywa. A i kubkom smakowym można takim frykasem dogodzić. Ten konkretny przepis pochodzi od jastrzębianki, która wychowywała się w okolicach słonecznej Zielonej Góry. Co ważne, takie warzywa można przygotować także w piekarniku. Wbrew pozorom ta informacja nie jest bez znaczenia. Od kiedy bowiem aura stała się kapryśna jak panna na wydaniu, możemy być zmuszeni, aby uciekać się do podobnych sposobów. A i kaloriom wypowiemy w ten sposób okrutną wojnę. Zatem – jak się rzekło – dzisiaj warzywa z grilla. Czyli grill nie samą karkówką stoi.

Warzywa z grilla

Składniki: Po 2 małe cukinie i bakłażany, 6 strąków różnokolorowej papryki (mogą być także szparagi), 5 łyżek oliwy, 1-2 łyżki octu balsamicznego, pęczek świeżego oregano, sól, cukier

Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, podzielić wzdłuż na pół, a potem jeszcze w poprzek na ćwiartki. Bakłażany umyć i podzielić w 1-centymetrowe plastry, posolić i odstawić na min. 30 minut, by wydzielił się gorzki, brązowy sok. Wytrzeć go papierowym ręcznikiem. Paprykę umyć, przekroić strąki na pół i usunąć gniazda nasienne. Warzywa posmarować cienko przy pomocy pędzelka oliwą i piec 10 minut na grillu lub piekarniku (włączone górne ogrzewanie); w połowie odwrócić. Z reszty oliwy, octu i posiekanego oregano przyrządzić sos, doprawiając go solą i odrobiną cukru. Polać jeszcze ciepłe warzywa. Przyrządzone w ten sposób warzywa (warto jeszcze dodać młode kolby kukurydzy) można przetrzymać 2-3 dni w lodówce.

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia"  a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać: jasnet@jasnet.pl.

fot. pixabay

piątek, 15 maj 2015, DM

KOMENTARZE

  • facet | 17/05 godz. 20:27

    Teraz wszedzie ludzie zwariowali na kalorie. Jedzcie normalnie a nie warzywa i wode. Ja ciężko pracuje i na warzywach bym długo nie pociągnoł.

  • jasnet.pl | 15/05 godz. 08:51

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X