Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

"Marchewkowe pole"

Marchewka. Nieocenione źródło beta-karotenu. Czy potrzeba nam czegoś więcej? Duszona podanym poniżej sposobem nie traci nic ze swojego słodkiego smaku, a dodatkowo zyskuje bulionowy aromat. Podprawiona żółtkami może być samodzielnym daniem albo pysznym dodatkiem do wielu mięs.

Składniki: 2-3 pęczki młodej marchewki, 4 cebule, pęczek natki pietruszki, 2-3 łyżki masła, łyżka mąki, 2 żółtka, pół szklanki mleka, szklanka bulionu, łyżka cukru

Sposób przyrządzania: oskrobać i opłukać marchew. Kostkę rozpuścić w szklance wrzątku. Cebulę obrać. Włożyć marchew, masło, cebule i natkę w całości do garnka o grubym dnie i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dodając łyżkę rosołu. Potrząsać garnkiem, aby marchew się nie przypaliła. Wyjąć – gdy marchew będzie miękka – cebule i natkę. Marchew oprószyć mąką, dodać cukier i posolić. Wymieszać, zagotować. Żółtka roztrzepać z mlekiem. Marchew zdjąć z ognia i podlać mlekiem z żółtkami. Wymieszać, chwilę podgrzewać.

Życzymy smacznego! I zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia" a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać: jasnet@jasnet.pl fot. pixabay

fot. pixabay

 

piątek, 5 cze 2015, DM

KOMENTARZE

  • | 07/06 godz. 21:58

    Ale ta kostka sztuczna,to nie pasuje mi. Lepiej prawdziwy rosołek.

  • jasnet.pl | 05/06 godz. 08:08

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X