Dzisiaj jest: sobota, 11 lipiec 2020   Imieniny: Benedykt, Cyprian, Pelagia

więcej ›

PUBLICYSTYKA

"Nie ma jak golona"

Chyba jedną z najbardziej śląskich potraw jest golonko. Fakt, że króluje na stołach przeważnie w okolicach Barbórki, ale przecież nie trzeba niecierpliwie czekać cały rok, aby spróbować tego specjału. Dobrze zrobione golonko uchodzi za prawdziwy skarb. Dzisiaj dzielimy się przepisem uzyskanym od jednej z pań z sołectwa Moszczenica. „Nie ma jak nasza śląska golona”- mówiła. Ale przepis, który mamy od niej, to wyzwanie dla naprawdę wytrawnych kucharzy.

Co trzeba mieć?

6 sztuk golonek peklowanych,

30 dag kapusty kiszonej,

10 dag grzybów,

10 dag cebuli,

Liść laurowy, ziele angielskie,  pieprz, maggi, sól.

Jak to zrobić?

Kapustę kiszoną parzymy we wrzątku, dodajemy grzyby przesmażone z cebulą i przyprawiamy.

Z golonek usuwamy kości i robimy tzw. kieszeń, do której wkładamy przygotowaną kapustę.

Całość obwijamy sznurkiem lub wkładamy do siatki masarskiej.

Gotujemy z przyprawami ok. 1,5 godz.

Zapraszamy do przesyłania nam swoich propozycji kulinarnych. Podzielcie się przyjemnością "kucharzenia", a potem degustacji:) Przepisy prosimy przesyłać na adres: jasnet@jasnet.pl.

Fot. Wikipedia/ Rainer Zenz

 

piątek, 2 paź 2015, KB

KOMENTARZE

  • Maja | 04/10 godz. 23:05

    No właśnie. Nie ma jak...

  • | 02/10 godz. 22:30

    Po co tyle ceregieli. Golonko ugotowac a potem zjesć z chrzanem i dobrym piwkiem.

  • jasnet.pl | 02/10 godz. 13:51

    Komentarze do tego tekstu zostały wyłączone! Minął okres dodawania komentarzy.

zobacz wszystkie komentarze

ARTYKUŁY

więcej

BLOGI

22/02

W co gra MZK?

29

18/02

Radni hipokryci

7

więcej blogów

KALENDARZ

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Pliki cookie pozwalają na poznanie twoich preferencji na podstawie zachowań w serwisie. Uznajemy, że jeżeli kontynuujesz korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę. Poznaj szczegóły i możliwości zmiany ustawień w Polityce Cookies
Zamknij X