Warsztaty chlebem pachnące
Kolejna "Lekcja z Mistrzem" za nami. Projekt ten, organizowany przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego ma na celu umożliwienie uczniom w zawodzie piekarz i cukiernik pobieranie nauk od najlepszych mistrzów w tych dziedzinach. W piątek, 18 stycznia, młodzi adepci piekarnictwa mieli okazję uczyć się od Aleksandra Graniecznego.
Podczas sześciogodzinnego szkolenia grupa 25 uczniów zapoznana została z metodami produkcji pieczywa gatunkowego. Z bogatej oferty firmy wybrano dwa gatunki ciast chlebowych i bułkowych: pełnoziarnisty orkisz oraz ciasto z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim. Uczestnictwo w szkoleniu pozwoliło młodym adeptom piekarskiego rzemiosła wzbogacić swe doświadczenie zawodowe a sekretne receptury ujawnione przez Mistrza Aleksandra być może już wkrótce zagoszczą w jastrzębskich piekarniach uatrakcyjniając ich ofertę.
Prawdopodobnie były to jedne z ostatnich warsztatów MAMZ w Zespole Szkół nr 9 na ul. 11-Listopada w Jastrzębiu - Zdroju. Akademia młodych piekarzy i cukierników wkrótce bowiem ma się przeprowadzić do nowej pracowni, która została jej udostępniona przez firmę Savpol w Gliwicach. Nowa, nowoczesna pracownia pozwoli znacząco rozszerzyć ofertę edukacyjną MAMZ. Jednak pomysłodawca MAMZ, Szymon Konkol nie ukrywa, że ze smutkiem będą żegnać się z Jastrzębiem.
wtorek, 22 sty 2013, PS