JSW: Bardziej komfortowo w przychodni

fot. Fundacja JSW

Celem projektu, który trafił do Fundacji JSW, było stworzenie przestrzeni przyjaznej osobom starszym w holu Gminnego Ośrodka Zdrowia w Ornontowicach. Pobyt w przychodni lekarskiej rzadko należy do przyjemnych wydarzeń, jednak oczekiwanie na wizytę lekarską lub transport do domu może być znacznie przyjemniejsze dla osób starszych w odpowiednio zaprojektowanym, przyjaznym otoczeniu.

Z usług Gminnego Ośrodka Zdrowia w Ornontowicach korzysta 1458 mieszkańców powyżej 60 roku życia, wielu z nich to emerytowani pracownicy KWK Budryk. Z myślą o nich w poczekalni znalazły się wygodne meble dostosowane do potrzeb wieku i wymogów ochrony zdrowia, stolik, dystrybutor na wodę i odpowiednio natężone oświetlenie.

Już teraz wielu seniorów wykorzystuje tę przestrzeń, aby zrelaksować się przed wizytą lekarską, spokojnie uporządkować dokumentację medyczną, wykonać telefon do bliskich czy na przykład zaczekać na transport do domu. W ramach projektu zakupiono również ławkę, kosz i donicę, które znalazły się pod specjalną szklaną wiatą przed ośrodkiem. Dzięki temu niezależnie od pogody można również wygodnie usiąść na świeżym powietrzu. (źródło: Fundacja JSW)

Twój wpis

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry
Poprzedni
Następny